>

Monday, December 06, 2010

RAMBUT GUGUR

salam semua!!blurpppp~~knyg sb bru lps mkn tgh ari merangkap mkn mlm~~k..entry kali ni cik nak share sikit info psl rambut gugur..pg tadi lepas merayap2 kat blog rakan blogger yg laen cik trjumpa satu blog mncritakan psl rambut gugur....so cik pun google kat internet UFO ehhh silap..info psl menda alah 2 ..



bnyk faktor yg boleh dikaitkan dgn rmbut gugur..

1)faktor genetik :
sekumpulan hormon yang disebut androgen mengganggu proses alami. hormon androgen adalah testosteron, androsteinedione, dan dihidrotestosteron (DHT) - yang semuanya dibuat dalam tubuh laki-laki dalam jumlah yang besar, dan di tubuh perempuan dalam jumlah kecil. *sila praktiskan senaman lidah agr lidah tidak trbelit mnyebut nama2 hormon 2 *..seee!!sb 2 la pmpuan lbh cnderung memiliki mslh rambot rontok 

2)cara  pendananan rambut 
Kerana kebanyakan wanita menghabiskan banyak masa untuk mendandan rambut mereka, ini  boleh menjadi penyebab umum untuk rambut gugur.Pewarna, pemutihan dan mengeriting rambut anda boleh menyebabkan kerosakan pada folikel rambut dan menyebabkan rambut gugur.


3)gaya hidup :
Punca umum keguguran rambut pada wanita ialah pla pemakanan yang tidak sihat.wanita yang melakukan diet berat dan menurunkan berat badan terlalu cepat akan mengalami rambut gugur dan wanita yang tidak mendapat ckup protein , zink , asid lemak atau vitamin dlm pola pemakanannya


okeysss!!stop mmbebel psl rambut gugur..so ape jln pnyelesaiannye??err..cik pon konpius blink2...cik pnh gune bnyk shampoo..tp x brhasil..antaranya mcm yg kt bwh ni
|
|

ini jugak!!
|
hurmm..tp still lagik x brkesan..cik da blajar 1 ubat sedative dan atidepressant...ubat ni ckup unik sb slh 1 kesan sampingn die adalah promote hair growth

jom kite knl2 serta ngorat2 tntg ubat 2 :
k...nama dia MANOXIDIL

Minoxidil pertama kali digunakan secara eksklusif sebagai ubat oral untuk merawat tekanan darah tinggi. tetapi mempunyai kesan sampingan yg unik iaitu peningkatkan pertumbuhan serta penggelapan rambut..ubat 2 available kat pharmacy..so jom try :)




7 comments:

soffea said...

uh.. saya pon ade problem ni.. kamin menjadi2 plak rmbut gugur skrg.. huhu.

tiqaa said...

aha. kadang2 seram jugak tgk rambut gugur. bila nak sapu bilik je, haishh. terdiam jap. hehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

sebenarnyer cara kiter urut kepala time shampoo and conditioner tu yang penting dear
MY RECENT POST : JAPAN MAID CAFE a.k.a Cosplay Restaurant

.::: Princess MOMOY :::. said...

tahniah dear
dah grade sudah
MY RECENT POST : JAPAN MAID CAFE a.k.a Cosplay Restaurant

syufaa said...

huwaaa..gugur sgt2! scaryyyy~ :(

Skyies with Blackheart said...

wahhh , bole cube ni .. hehe (: xmhl kn ?

cik lola said...

x mahal dear..ubat ni blh beli kat pharmacy sb bkn ubat kwln :)