>

Wednesday, July 10, 2013

TIPS 2 : MERAWAT MASALAH JERAWAT

Assalamualaikum and wasap budyz!
okey hari ni nak share sikit cara nak handle masalah jerawat. it's work for me, and the most important cara ni menjadi untuk customer yang aku pernah handle masalah jerawat .

*peringatan, aku bukan peniaga direct selling, atau jual ape-produk. so tak perlu takut, kecut perut nak terus membaca*

step 1: bersihkan muka 
ini perkara paling basic, mugkin pekara remeh bagi korang. but ini adalah seriussss *nampak tak betapa serius nye bunyi step ni * kalau step 1 pun dah tak betul, jangan berangin nak ada muka sesuci lebaran.

-cuci muka dengan pencuci bersesuaian, elakkan pencuci yang banyak buih sebab dia akan keringkan kulit. bila kulit kering, pori terbuka, habuk senang masuk, pori tersumbat, so tadaaa tumbuh la jerawat.

step 2: scrub + toner
rajin la scrub muka tu. tapi seminggu sekali cukup. fungsinya, nak keluarkan kulit mati, so bila korang pkai apa-apa krim kecantikkan, mudah la meresap. toner pulak bantu tutup balik pori lepas aktiviti mencuci.

*cara aku, aku tak suka pkai scrub sebab tekstur dia kasar, so aku ambik air suam, remdam towel kecik, tempek kat muka, lepas tu gosok-gosok kat mula pelan-pelan terutama kat bahagian yang ada whitehead and blackhead.

step 3: sapu krim anti jerawat
ini memang membantu. aku guna t3 mycin. boleh dptkan difarmasi. t3 mycin ni ada antibiotik, so bila sapu kat jerawat, dia bantu kecutkan kerawat. actually ada banyak krim untuk jerawat yang ada kat farmasi. tapi aku syorkan t3 mycin atau benzac AC. best nya benzac Ac ni pulak, dia boleh bantu lembabkan balik kulit yang ada jerawat, so jerawat tu takkan tinggalkan parut.



            



alkisah, aku dok termenung depan cabinet ubat cream kat farmasi aku, so aku godek satu-satu krim jerawat, so aku berkenan kat benzac Ac dan t3 mycin. tapi bila aku check harga cost, aku ambik t3 mycin je lah. murah. korang  tak payah dok semak beli oxy la atau ape-ape krim jerawat yang ada kat pasaraya atau yang dijual Over the counter. semua indah iklan dari hasil! so boleh lah cari kat farmasi berdekatan okey.

step 4: antibiotik 
bagi kes kronik punya jerawat, aku cadangkan korang makan antibiotik untuk dua minggu. pergi farmasi dan cari la antibiotik bernama doxycycline. makan 1 biji dua kali sehari untuk dua minggu. ini bantu untuk bunuh bakteria yg menyebabkan jerawat


step 5: balancekan hormon +vit c
nak lagi bagus, try la makan supplemen balancekan hormon. salah satu faktor masalah jerawat adalah masalah hormon tak stabil. contohnya makan, evening primrose oil. okey yang vit c tu pulak untuk tolong boost up immune system kita lawan penyakit.


okey dah penat! ape pun hygiene kena jaga, jangan dok pegang-pegang jerawat tu. semoga tips ni membantu. daaaa~~

9 comments:

Mrsmama said...

Antibiotik doxycyline tu blh beli direct kat farmasi ke? Ke kena Ada surat doctor? Klu kat Kl farmasi mana ye ada jual doxycyline tu?

Mrsmama said...

Kat Kl farmasi mna ada jual doxycyline tu? Blh beli direct or kena ada surat doc?

muny lily said...

actually semua antibiotik kena guna prescription doc. tp depends pada pharmacy retail jugak. kalau kat watson, caring semua diorang skema skit. nak surat dr doktor.

Kidbuxblog.com said...

Good sharing in this blog. Benzac AC Gel is gentle and doesn’t sting when applied on the face. I use this twice on a daily basis as this is my primary face cleanser. However, unlike any other regular facial cleansers, this one doesn’t lather. See review at:
http://kidbuxblog.com/hard-on-acne-soft-on-skin/

Myyra San :) said...

Farmasi mana ada jual doxycycline tu yea? Sy nak try la pasal sy ada acne problem. Byk dah try produk nak mengatasi mslh jrwt nie tapi semua x memuaskan 😩

muny lily said...

any pharmacy pun ade sis

Delle Ysf said...

Boleh ke makan doxycycline then selang bbrpe jam, mkn vit c pulak?

muny lily said...

@delle Ysf
boleh je coz vit c bukan probiotic . xde masalah ambik sekali

Nura Sukor said...

Saya pkai benzac gel smpai esok pagi. Bngn pagi jr jerwt x lh merh tapi kt part pori2 pulk jadi merh, part pori yng kena krim tu jr lh. Produk ni x lh pkai tok pori eh? Cm mna nk ilng kn merh ni? Saya kena stop pkai dulu ke? Muka saya ok cuma prt pori jr merh