>

Saturday, August 03, 2013

TIPS 3 : SEMBELIT OH SEMBELIT

Assalamualaikum buddiez!

lagi beberapa hari saja lagi nak sampai kepenghujung bulan ramadhan. Setan pun mungkin dah terkinja-kinja dalam kandang tu tunggu masa nak dilepaskan. keep fighting syaitan yang ada dalam diri sendiri okeys.

hari ni nak share sikit tips mengatasi masalah sembelit. masalah ni sangat common dan mayb korang pikir benda ni small matter.

korang tahu tak, korang akan tergolong dalam org yg ada masalah sembelit bila korang frekuensi korang membuang "emas" korang tu kurang dari 4 kali seminggu. ade yang seminggu sekali pun payah nak membuang.

okey ni adalah ketegori ubat yang kebanyakkan digunakan membantu korang membuang secara ekspres. tapi kesan sampingan nya akan buat korang pikir dua tiga kali nak guna ubat ni berterusan
                 1) bisacodyl 5 mg
                     ubat ni ade banyak brand contohnya: novolax, dulcolax, pricolax but bahan dan
                      fungsinya sama je

                  2)lactulose
                      brand name yg available kat farmasi adalah lactul. ubat ni dalam bentu sirap, so
                      kanak-kanak pun boleh ambil.

okey done.
korang nak tau tak, dalam banyak-banyak part badan kita, perut merupakan salah satu tempat yang paling penting. sebab apa? segala-galanya bermula dari perut. bila korang makan, perutlah yang akan proses dulu sebelum dia transfer semua nutrient kat semua badan.

fiber sangat penting bagi promote pergerakan usus kita. nak dapat fiber cara bajet, makanlah sayur dan buah-buah dengan banyak. klau malas tahap gajah, makan lah fiber instant yg banyak kat pasaran.


ape beza ubat sembelit dengan fiber? memang beza gila. ubat, die bantu kita membuang secara paksa.lama-kelamaan kita makan ubat ni, nanti usus kita akan malas nak buat proses membuang secara normal. so thats mean tanpa ubat, kita tak boleh mebuang.

klau fiber pulak, dia buatkan kita membuang secara normal. lembutkan najis dan cuci usus kita. korang boleh bezakan, klau makan ubat sembelit korang membuang tetap najis akan keras. tapi dengan fiber, najis akan jadi lembut.


cadangan aku, nak dapatkan perut yang sihat amalkan:
 1) fiber
 2)probiotic

ade jugak kat pasaran fiber tu siap letak probiotik. probiotik ni fungsinya untuk mengekalkan good environment dalam perut so klau korang makan ubat ke, vitamin ke atau collagen, perut senang serap dan korang akan dapat kesan maksimum  vitamin etc.


                                                                       |
contoh fiber



                                                                          |
contoh probiotic

okey cukup. pendek kata. nak kurus,jaga perut. nak sihat , jaga perut. nak cantik, jaga perut. nak probotic cara senang, minum la yakult, vitagen banyak-banyak. tapi lagi murah kot beli probiotik mcm kat atas tu

p/s: hati-hati beli produk teh kurus, sebab kebanyakkan teh tu ada campur laxative contoh nya macam senna, bisacodyl. so sebab tu la korang akan membuang bila minum benda tu. untuk long term, kompem usus akan malas. so beware, be smart buyer dan lihatlah ingredients sebelum beli.

11 comments:

Pondok Usang said...

tabiat pemakanan juga jadi faktor utama.. kembali kepada makanan Sunnah..

Pondok Usang said...

tabiat pemakanan juga jadi faktor utama.. kembali kepada makanan Sunnah..

Temuk said...

Assalam Muny Lily
Terima kasih singgah ke blog Pak Temuk. Paparan Muny ini bermanfaat sekali, terutama bagi mereka yang selalu mogok perutnya. Memang wajar kita jaga apa yang kita benarkan masuk ke dalam perut kita demi kesihatan dan keredhaan Allah.

anis fariza said...

salam kak...
mengandung elok x mkn ni sy ni sembelit teruk...tq

muny lily said...

salam. kalau pregnant elok ambik fiber n consume probiotic. coz kalau tak nanti boleh jadi buasir time pregnant. kalau nak jimat, boleh minum yakult hari-hari.

Lynn Lysa said...

Assalamualaikum nak tanye slh satu effect duculax ape yer..sy Semnggu 3 kali amek duculax

Lynn Lysa said...

Assalamualaikum nak tanye slh satu effect duculax ape yer..sy Semnggu 3 kali amek duculax

Lynn Lysa said...

Kalo mkn hari2 duculax xpe kew..ape kesan die yer

Lynn Lysa said...

Assalamualaikum nak tanye kalo mkn duculax hari2 ape kesan die yer. .trime kasih. .

Lynn Lysa said...

Assalamualaikum nak tanye kalo mkn duculax hari2 ape kesan die yer. .trime kasih. .

muny lily said...

wasalam. tak berapa elok sis. sebab any ubat mesti ade side effect termasuk panadol.

kalau makan dulcolax/duphalac atau ape2 ubat laxative selalu, nanti perut kita malas nak buat proses membuang dgn sendiri. usus jadi malas. tanpa ubat tu nanti die tak nak bekerja sendiri.