>

Monday, September 16, 2013

TIPS 4 : ECZEMA



Assalamualaikum budiz! hepi malaysia day for all malaysian!

okey . hari ni. aku nak share sikit info pasal eczema. benda ni tersangatlah common bagi aku sebab every week , aku mesti akan face patient yang ada masalah eczema ni. so apa yang aku boleh buat, bagi guideline n clear idea tentang eczema dan juga pendapat tentang ubat atau suplemen yang mereka boleh ambik untum improve their health


apa itu eczema?
      eczema ni dikenali juga sebagai actopic dermatitis atau bahasa simple nya masalah kulit. eczema ni lain dari masalah kulit biasa. mereka yang ada eczema ni, kulit diorang akan merah-merah, kering, luka dan akan rasa gatal berpanjangan. peringkat umur yang boleh terkena masalah ni, dari bayi baru lahir hinggalah orang dewasa. kalau bayi, lagi sedih tengok kulit diorang merah-merah . haruslah diingatkan eczema MASIH TIADA UBAT YANG AKAN FULLY CURE MASALAH INI

macam mana boleh eczema terjadi?
     eczema ni disebabkan kondisi klit kita terlalu sensitif dengan habuk dan sebagainya. maksudnya, sel kulit kita akan over sensitif. sistem badan kita sebenarnya perlu sensitif untuk kesan dan lawan benda jahat yang boleh lemahkan badan. tapi sometime, badan kita terlebih sensitif sehinggakan benda yang tak memudaratkan pun dia akan lawan. so , jadilah radang @ inflamation.


selalunya, doktor akan bagi krim atau tablet yang mengandugi steroid. kenapa? krim atau tablet yang mengandungi steroid ni efek dia tersangatlah cepat, tapi awas , kesan sampingan dia pun tersangatlah banyak

contoh krim steroid untuk eczema:
Dermovate ointment/cream
betnovate ointment/ cream
hydrocortisone ointment/ cream

tablet steroid:
prednisolone
dexamethasone
betamethasone

selalunya patient akan diberi sekali pill anti-allergy untuk reducekan sensitif kulit.
but untuk long term use ubat dan krim ni semua, patient akan mengalami common side effect:
1)kulit menjadi nipis
      krim yang ada steroid boleh menipiskan kulit kalau digunakan berterusan. sebab tu ada sesetngah orang guna krim steroid untuk mencerahkan wajah atau menghakis jeragat. tapi awas, kalau kulit korang akan terbakar bila expose kat matahari.

2)kulit menjadi kering
     krim steroid ni boleh menyebabkan kulit kering. bagi yang ada eczema, kalau kulit korang kering, lagi bertambah gatal . menggarulah jawabnya
kalau yang ambik steroid tablet pulak, korang akan addicted kat pill tu.

supplemen yang membantu merawat eczema:
korang makanlah antioxidant. sebab antioxidant ni sangat penting lindungi sel dalam badan . malah dia jugak anti cancer dan sebagainya.

contoh antioksidan:

grape seed
vitamin E (ambik yang ada tulis tocotrienol, sebab anti-oxidant die lagi tinggi)


tapi based dari pengalaman aku, aku lagi prefered bagi udo's oil. banyak dah customer aku yang ambik benda ni, eczema diorang nampak banyak perubahan. udo's oil ni bukan sahaja high anti-oxidant, tapi jugak dia bantu stabilkan hormon. untuk ibu mengandung, orang eczema, alzhiemer, resdung, manopaus pun elok makan ni sebab udo's oil ni ada bermacam-macam khasiat


n aku suggestkan guna atopiclair cream. sebab dia bukan krim steroid, sesuai untuk baby, boleh sapu seluruh badan termasuk muka. dan juga mampu hilangkan gatal. kalau yang teruk sangat aeczema, boleh campur sikit krim atopiclair ni dengan sedikit krim steroid. ingat! sikit sahaja.


 Hahh! ni semua supplemen yang aku telan hari-hari. kenyang makan benda ni jer. tapi kadang-kadang aku malas jugak . weee weee

No comments: