>

Monday, December 02, 2013

PAIN KILLER


Assalamualaikum budiz

Hampir sebulan aku bekerja Hospital Prince Court Kuala Lumpur. Macam biasalah. kena double up usaha untuk learn new things as much as i can dalam masa dekat. So , aku dan ubat, berpisah tiada.

hari ni nak share pasal ubat tahan sakit.
Ubat tahan sakit ni sebenarnya multi-purpose. tak ada specific pain killer untuk certain inflammation. Cuma yang bezanya kekuatan ubat dan kategori pain killer tu membezakan kenapa pain killer A baik dari pain killer B.

contoh ringkas :

arcoxia, celebrex   Vs Synflex ,Ponstan, Ibuprofen

Synflex, Ponstan, Ibuprofen diketegorikan sebagai non-selective inhibitor. katakanlah korang sakit kepala, kat dalam kepala korang saraf A korang yang menghasilkan signal sakit kat otak, then bila korang makan synflex, posntan etc, pain killer ni akan "ketuk" kat saraf "A" "B" "C" . padahal Saraf  "A" je yang sakitkan. so keadaan ni akan timbulkan side effect yg lain terutamanya dia akan ganggu perut dan sebabkan gastric prob.


Arcoxia atau celebrex pulak diketegorikan dalam selective inhibitor. macam situasi kat atas tu jugak tapi bezanya dia akan "ketuk" hanya di saraf "A" untuk halang saraf tu keluarkan signal "sakit" kepada otak. pain killer group ni tersangatlah mahal tapi bagus sebab less side effect. Prof Dr Muhaya pun selalu guna arcoxia 90mg dalam lasix set untuk patient Prof yg buat treatment lasix. so setiap kali prepare ubat Dr Muhaya , dah hafal ape yang dia akan prescribe.




Jujur aku kagum denga kebijaksanaan Allah. Dan jujur juga, bersyukur dapat menjadi "mekanik membaiki manusia"


1 comment:

Anonymous said...

yeayy..dr muny dh update blog..
sbb tu sy mls mkn ubat.kang tah mane2 kene ketuk.hehee