>

Monday, January 06, 2014

TIPS 7 : PAKAI MASK CARA YANG BETUL


Assalamualaikum and great evening budiz! hari ke-enam dalam tahun baru kelender omputih. Alhamdulillah, rezeki dan rahmat Allah melimpah ruah pada aku lepas musim "taufan" .

okey hari ni , aku nak share something that people may said its small and silly matter. But it affect our health.

Face Mask. very common and popular bila musim jerebu. masing-masing sibuk-sibuk pakai mask and standby mask berkotak-kotak kat umah in case of emergency in weather changes. Tapi tolonglah, jangan kelakarkan diri anda dengan cara pemakaian yang salah.

Pernah sekali aku tanya kat org yang jual mask kat Giant hyperstore:

Muny lily: dik macam mana nak pkai mask ni ek. mana satu depan mana satu kat dalam.
Chasier  : bantai je kak. depan belakang pun boleh.



*ketawa sopan-sopan* review sikit pasal mask. untuk nursing mask, atau mask yg cik misi selalu guna, ada dua bahagian, satu kita panggil filter, satu lagi bahagia biasa. kalau korang perasan, mask akan ada dua layer, first warna hijau, second warna putih. so basically yang warna hijau tulah filter.

1) kalau jerebu,
hendaklah korang pakai filter (layer warna hijau) kat luar, untuk filter debu dari masuk kar saluran pernafasan.

2)kalau batuk dan selesema
hendaklah korang pakai filter kat dalam (mean that to filter the air flow from your mouth or nose from spreading the virus, bacteria etc)

3)kalau korang facing unwell customer yang batuk, selesema etc
sama jugak situsi macam jerebu, pakai filter kat luar.


done. hope this information  are worth to share. Jaga diri. Jaga kesihatan. stay healthy and happily ever after .


No comments: