>

Saturday, April 18, 2015

TIPS JERAWAT PART 2

Assalamualaikum. 


okeyh hari ni aku nak share lagi kisah tentang jerawat. sebelum ni aku ada post pasal tips penjagaan muka time jerawat tumbuh dengan senang lenang kan. 

so aku nak add sikit info.

sebelum ni , aku ada mention , korang boleh pakai antibiotik capsule / tablet + antibiotik krim untuk rawat jerawat nih.

ada satu lagi ubat memang betul-betul untuk membasmi jerawat . nama dia ROACCUTANE TABLET . ada dua strenght, 20mg and the lowest dose 10mg

sapa yang makan memang kulit akan licin. nah , ni mechanism of action roaccutane dalam membanteras jerawat :
 
-untuk merawat jerawat teruk
-mengurangkan keaktifan (eh betul ke ayat ni. hentam jer la) sebum gland dan mengurangkan pengeluaran minyak melalui this gland.
-reduce inflamation . inflamation tu ape? haa time jerawat naik, nampak tak kat bahagian jerawat tu merah-merah. tu lah dinamakan inflammation.

okeyh. tu manfaat dia. mana nak dapat ubat ni ? okeyh haruslah diingatkan ubat ni control drug. perlukan prekripsi doktor. doktor pulak bukan semua doktor yang boleh prescribe. only dermatologist. 

tapi awas! mana ada ubat yang zero side effect kan2 . ubat ni pun sama.
nah ni pulak side effect dia :

-kulit jadi kering
-kulit jadi sensitif towards uv light
-causing irritation

tu je lah. ehem! satu lagi . pregnant lady tak boleh ambil ubat ni okey. done. bye.



1 comment:

Unggu Violet said...

saya makan vitamin c shaklee... alhamdulillah laa serasi... hehe